Μετεγχειρητικές Καταστάσεις

Δυστυχώς, η επιτυχία ενός χειρουργείου δεν τελειώνει τη στιγμή που φεύγετε από το νοσοκομείο. Ο χειρουργός θα έχει εκτελέσει επιδέξια μια χειρουργική επέμβαση που είναι το πρώτο βήμα προς την επιτυχή έκβαση. Σε αρκετές περιπτώσεις η αποκατάσταση θα πρέπει να συνεχιστεί με μια μορφή ασκήσεων για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων σας.

Μετά από μια ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί να πραγματοποιήσετε κάποιες ασκήσεις για να ανακτήσετε πλήρως τη δύναμη και την ευελιξία σας. Ο γρηγορότερος, ασφαλέστερος και ευκολότερος τρόπος για να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες είναι να συμβουλευτείτε έναν φυσιοθεραπευτή με εμπειρία στη μετεγχειρητική αποκατάσταση.

Στην πραγματικότητα, δύο πτυχές μιας χειρουργικής εμπειρίας είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη μιας επιτυχημένης αποκατάστασης, η προεγχειρητική και η μετεγχειρητική αποκατάσταση.

Προεγχειρητική αποκατάσταση

Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το ολοκληρωμένο μετεγχειρητικό πρόγραμμα αποκατάστασης σχεδιασμένο για την επούλωση, τη μείωση του πόνου και του πρήξιμου, την αποκατάσταση της κινητικότητας των αρθρώσεων, την ευελιξία και τη δύναμη. Ωστόσο, πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε τα οφέλη από ένα δομημένο πρόγραμμα προεγχειρητικής αποκατάστασης.

Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από φυσιοθεραπευτές για να βοηθήσει ασθενείς πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ώστε να έχουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα μετά τη χειρουργική επέμβαση. Στόχος της είναι:

 • Μείωση του πόνου και της φλεγμονής

 

 • Αύξηση κινητικότητας

 

 • Βελτίωση του μυϊκού ελέγχου του τραυματισμένου σημείου

 

 • Ρύθμιση των κινήσεων πριν από τη χειρουργική επέμβαση

 

 • Βελτιωμένη συνολική ευεξία και καλή φυσική κατάσταση

 

 • Απόκτηση καλής κατανόησης των ασκήσεων που θα χρειαστούν μετά τη χειρουργική επέμβαση

Μετεγχειρητική αποκατάσταση

Η φυσιοθεραπεία συνήθως υποδεικνύεται μετά από ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις στο ισχίο, στο γόνατο, στον ώμο, στον καρπό, στο χέρι, στο λαιμό, στο πόδι, στον αστράγαλο και στη σπονδυλική στήλη, για να διευκολυνθεί η ταχεία ανάρρωση. Η ικανότητα του ασθενούς να ανακτήσει την κίνηση και τη δύναμη και τελικά να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες εξαρτάται από τη φυσιοθεραπεία. Το σώμα δεν θα ανακτήσει την κανονική κίνηση χωρίς ειδική επανεκπαίδευση. Οι φυσιοθεραπευτές εκπαιδεύονται ειδικά για να αποκαταστήσουν το εύρος της κίνησης και της αντοχής και για να αποτρέψουν την επανόρθωση του τραυματισμού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποκατάστασης. Ο θεραπευτής μπορεί επίσης να παράσχει στον ασθενή συγκεκριμένες οδηγίες για να επιτρέψει τη βέλτιστη επούλωση.

Μετά από εμπεριστατωμένη αξιολόγηση από έναν φυσιοθεραπευτή, οι στόχοι θα τεθούν ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι δυσμενείς επιδράσεις της χειρουργικής επέμβασης όπως ο πόνος και το οίδημα, καθώς και η αποκατάσταση της φυσιολογικής κίνησης, της ευελιξίας και της λειτουργίας.

Ο θεραπευτής και ο ασθενής θα εργαστούν από κοινού για να καθορίσουν λειτουργικούς στόχους που σχετίζονται με την επανάληψη των φυσιολογικών δραστηριοτήτων διαβίωσης καθώς και για την πρόληψη ενός τραυματισμού που θα επαναληφθεί. Ο θεραπευτής θα σχεδιάσει έπειτα ένα πρόγραμμα άσκησης προσαρμοσμένο ειδικά στις ανάγκες και τις ικανότητες του ασθενούς, και την εργασία.

Η θεραπεία συχνά χωρίζεται σε ξεχωριστές φάσεις. Η πρώτη έρχεται αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση όταν το τμήμα του σώματος μπορεί να ακινητοποιηθεί ενώ ο πόνος και το πρήξιμο υποχωρούν. Στη συνέχεια έρχεται μια σειρά από προοδευτικά προκλητικές ασκήσεις για να αποκατασταθεί το εύρος της κίνησης, της σταθερότητας και της δύναμης. Ο τελικός στόχος είναι να επιστρέψει ο ασθενής σε επίπεδο δραστηριότητας πριν την εγχείρηση. Οι μετεγχειρητικές θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν συγκεκριμένα:

 • Στρατηγικές για τη μείωση του πόνου, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων όπως ο πάγος, η θερμότητα και η ηλεκτρική διέγερση

 

 • Ασκήσεις ευελιξίας για τη βελτίωση της εμβέλειας κίνησης

 

 • Ασκήσεις για την ενίσχυση των μυών

 

 • Εκπαίδευση για την σωστή στάση του σώματος και ισορροπίας

 

 • Οδηγίες εξάσκησης στο σπίτι