Πολύ σημαντικό μέσο στη θεραπεία είναι η κινητοποίηση και η χαλάρωση του σώματος. Αυτό επιτυγχάνεται με τεχνικές κινητοποίησης Manual Therapy, McKenzie, Trigger Point Therapy, Myofascial Release Massage, αθλητικό μασάζ, Deep Tissue Massage και χαλαρωτικό μασάζ για ένταση-στρες.

Τι είναι το Manual Therapy;

Το Manual Therapy είναι μια εξειδίκευση στη φυσικοθεραπεία η οποία αφορά την αντιμετώπιση των μυοσκελετικών προβλημάτων στην οποία ο φυσικοθεραπευτής χρησιμοποιεί τα χέρια του, τόσο στην εξέταση, όσο και στη θεραπεία. Η επιλογή της θεραπείας έχει σαν στόχο την αποκατάσταση της δυσλειτουργίας του ασθενή στοχεύοντας στο αίτιο που την προκαλεί, και όχι στην ανακούφιση του συμπτώματος.

Τι είναι η μέθοδος McKenzie;

Η μέθοδος McKenzie έχει αποδειχτεί μία από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους μηχανικής θεραπείας. Η μέθοδος αυτή, αναζητεί τη σχέση που υπάρχει μεταξύ των θέσεων που ο ασθενής συνήθως παίρνει όταν κάθεται, είναι όρθιος, ή κινείται, και τον πόνο που προκαλείται εξαιτίας αυτών των θέσεων ή κινήσεων. Η θεραπευτική προσέγγιση βασίζεται σε έναν αλγόριθμο όπου μέσα από μια σειρά δοκιμασιών και δραστηριοDeep Tissue Massageτήτων καταγράφεται η ένταση και η έκταση του πόνου. Οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιούνται αργότερα στη δημιουργία ενός εξειδικευμένου για κάθε ασθενή προγράμματος που ως στόχο έχει αρχικά την επικέντρωση του πόνου (μετατόπιση π.χ του πόνου από το πόδι προς τη μέση) και τελικά την κατάργησή του.

Τι είναι το Trigger Point Therapy;

Το Trigger Point Therapy είναι μια μορφή θεραπευτικού μασάζ, στην οποία εφαρμόζεται άμεση πίεση σε συγκεκριμένα σημεία του μυϊκού ιστού, με σκοπό να μειωθεί η ένταση των μυών και η ανακούφιση από τον πόνο.

Κάθε μυς έχει πιθανά σημεία ενεργοποίησης τα οποία μπορούν να ενεργοποιηθούν από την υπερβολική χρήση μυών, τη φλεγμονή, τα τραύματα, τις λοιμώξεις και τον πόνο των νεύρων. Αυτά τα σημεία ενεργοποίησης μπορούν να προκαλέσουν πόνο στον επηρεασμένο μυ ή να μεταφέρουν τον πόνο σε μια άλλη περιοχή του σώματος.

Τι είναι το Myofascial Release Massage;

 Το Myofascial Release Massage είναι μια ασφαλής και πολύ αποτελεσματική τεχνική που περιλαμβάνει την εφαρμογή απαλής συνεχιζόμενης πίεσης σε συνδετικούς ιστούς για την εξάλειψη του πόνου και την αποκατάσταση της κίνησης.

Τι είναι το Deep Tissue Massage;

Ένας ακόμη τύπος θεραπείας μασάζ, είναι το Deep Tissue Massage που χρησιμοποιεί τεχνικές με σταθερή πίεση και αργές κινήσεις για να φτάσει σε βαθύτερα στρώματα μυών και περιτονίας (ο συνδετικός ιστός που περιβάλλει τους μύες) με σκοπό την θεραπεία χρόνιων πόνων.